Svensk Radonförening deltar i digitala Almedalen och påpekar vikten av att skydda sina lungor
Våren 2020 ställdes mycket på sin spets. Coronapandemin ledde till en global lock down. Människor uppmanades att hålla sig hemma och jobba hemma. Även Svensk Radonförening påverkades och årets årsmöte, som gick av stapeln i förra veckan den 4 juni, fick bli ett digitalt sådant. Det var ett lyckat årsmöte även om teknik har både sin fördelar och nackdelar. Årsmötet uttalade också att det är viktigare än någonsin att skydda sina lungor från radon.

Svensk Radonförening hann genomföra Radondagen, bara en vecka senare infördes förbud mot folksamling på 500 personer som nu är nere på 50 personer. Vissa utbildningar har skjutits till hösten medan andra har vi lyckats hålla digitalt. Nöden är uppfinningarnas moder är ett klassiskt ordspråk, det har visat sig under denna tid men på det stora hela har vi bedrivit verksamhet som vanligt.

Det blir även deltagande i Almedalen i år för Svensk Radonförening. En digital sådan självklart men vi är glada att kunna presentera en egen programpunkt: Ohälsosamma boendemiljöer – att bo med för höga radonvärden

I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter. Tidigare i våras gjorde tidningen Hem och Hyra ihop med SVT nyheter en jätteviktig granskning. Att fastighetsägare och kommuner inte tar sitt ansvar är ett stort problem och det går ut över de enskilda. Granskningen visade också tydligt att höga radonvärden inte tas på allvar. Flera mätningar visade att värdena låg långt över Nationell referensnivå enligt SSM nomenklatur och flera mätningar var gamla.

Svensk radonförening har länge arbetat för att radonmätningarna ska ske i OVK dvs var 6e år eller i samband med energideklarationen. Dessutom glömmer många att mätning bör ske efter renoveringar. Att ta sitt ansvar är inte dyrt. Att inte ta sitt ansvar kan i värsta fall om människors hälsa kan påverkans negativt.

SÄNDNINGSTID: 30 juni / 13:30 - 13:45 på Boinstitutet.se som är en alternativ digital Almedalsvecka med seminarier, samtal och mingel.


Läs artikeln på My newsdesk
https://www.mynewsdesk.com/se/svensk-radonfoerening/news/svensk-radonfoerening-deltar-i-digitala-almedalen-och-paapekar-vikten-av-att-skydda-sina-lungor-404348