Radonmätning i bostäder
I Sverige är nedanstående
radonlaboratorier ackrediterade för
mätning av radon i luft.
Eurofins Radon Testing Sweden AB: https;//radoneurofins.se
Radonova Laboratories AB: https://www.radonova.se
Radonanalys GJAB: http://www.radonanalys.se
Mätning av årsmedelvärdet för radon i bostäder
Referens- och gränsvärden för radon i Sverige uttrycks som ett årsmedelvärde. Därför är denna typ av mätningar vanligast. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning ska sådana radonmätningar pågå i minst 60 dagar inom tidsperioden 1/10 – 30/4. På så sätt kan årsmedelvärde för radonhalten i bostaden beräknas. Vidare ska mätning alltid utföras med minst två detektorer i varje bostad. Minst ett inrett rum på varje plan där det finns inredda rum ska mätas. Årsmedelvärdet för bostaden är ett beräknat medelvärde utifrån de resultat som mätningen visar. Anledningen att man vill mäta under en längre tid är att radonhalterna kan variera mycket över tid och att man vill ha ett representativt medelvärde för radonhalterna.
Vill man göra en årsmedelvärdesgrundande mätning på minst 2 månader är den s.k. spårfilmsmetoden helt dominerande. Då används så kallade radondosor av antistatisk plast, där en spårfilm av högkvalitativ klarplast finns placerad inuti. Under mätningen tränger luft och radon in i radondosan, medan damm och radondöttrar stannar utanför. Då radonet och dess sönderfallsprodukter sönderfaller inuti dosan bildas skador, s.k. spår, på spårfilmen.
Efter mätperiodens slut returneras radondosorna till ett analyslaboratorium. Där tas spårfilmen ur och placeras i het lut. Genom denna process, den s.k. etsningen, förstoras skadorna på spårfilmen, och kan då betraktas i ett mikroskop som prickar med ett karakteristiskt utseende. Med hjälp av ett bildanalyseringsprogram räknas sedan antalet spår/skador som har orsakats av radonets sönderfall.
En radonhalt räknas slutligen fram, baserad på antalet spår, bakgrunds- och kalibreringsfaktorer samt uppgifter om mätperiodens längd.
Spårfilmsmetoden är okänslig för yttre faktorer såsom luftfuktighet och temperatur och kan därför ge mycket pålitliga resultat över en längre mätperiod. Man har dock ingen möjlighet att se hur mätperioden varierar under mätperioden.